رییس مجلس نمایندگان آمریکا: نمی توانیم جلوی توافق با ایران را بگیریم
رییس مجلس نمایندگان آمریکا: نمی توانیم جلوی توافق با ایران را بگیریم

رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در محافل غیرعلنی گفته در صورتی که رئیس‌جمهور آمریکا طرح بازبینی کنگره در توافق هسته‌ای را رد کند، حزب جمهوری‌خواه از رأی کافی برای فسخ این حکم برخوردار نخواهد بود.


به گزارش فارس، «جان بینر»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در محافل خصوصی اعتراف کرده در صورتی که «باراک اوباما»، رئیس‌جمهوری آمریکا طرح «بازبینی کنگره در توافق هسته‌ای» را رد کند، حزب وی از رأی کافی برای فسخ حکم رئیس‌جمهور برخوردار نخواهد بود.

خبرگزاری «بلومبرگ» گزارش داد این نماینده ارشد جمهوری‌خواه روز شنبه گفته در صورتی که کنگره توافق هسته‌ای احتمالی با ایران را تصویب نکند و اوباما این تصمیم کنگره را وتو کند قانونگذاران آمریکایی از آرای لازم برای سلب حق وتو از رئیس‌جمهور برخوردار نخواهند بود.

طرح موسوم به «بازبینی کنگره در توافق هسته‌ای» هفته گذشته با ۱۹ رإی موافق و بدون رأی مخالف در کمیته روابط خارجی مجلس سنا به تصویب رسید و قرار است ظرف روزهای آینده برای بحث به صحن عمومی سنا آورده شود.

بر اساس این طرح، در صورتی که کنگره پس از بررسی توافق جامع را رد کند، رئیس‌جمهور «12 روز تقویمی» برای بررسی وتوی تصمیم کنگره زمان خواهد داشت.

در ادامه در صورتی که اوباما مصوبه کنگره در رد توافق را وتو کند، نمایندگان سنا و مجلس نمایندگان «10 روز تقویمی» فرصت خواهند داشت که تعداد دو سوم آرا را که برای سلب حق وتو از رئیس‌جمهور لازم است، جمع‌آوری کنند.

«جان بینر» روز شنبه در نشست غیرعلنی «ائتلاف یهودیان جمهوری‌خواه» در «لاس‌وگاس» خطاب به مخاطبان گفته در صورت رد توافق هسته‌ای در کنگره، انتظار نمی‌ورد که بیش از دو سوم نمایندگان به فسخ وتوی اوباما رأی مثبت بدهند.

خبرگزاری بلومبرگ اظهارات آقای بینر را از قول چهار فرد حاضر در نشست یاد شده نقل کرده است. «مایکل استیل»، سخنگوی «بینر» تأیید کرده که وی این اظهارات را مطرح کرده است.
ظریف: آغاز تمام وقت نگارش متن توافق از چهارشنبه
 وزیر امور خارجه گفت: از چهارشنبه نگارش متن توافق هسته‌ای به صورت تمام وقت آغاز می‌شود.

محمد جواد ظریف گفت: با توجه به حضور وزیران و مدیران سیاسی در روزهای نخست اجلاس بازنگری ان پی تی، مقرر شد از چهارشنبه نگارش متن توافق هسته‌ای را به صورت تمام وقت آغاز کنیم.

ظریف ادامه داد: در دیدار با جان کری درباره نحوه ادامه کار صحبت کردیم و من نگرانی‌هایمان را از بحث هایی که در آمریکا شد، مطرح کردم.

وی تاکید کرد: در این دیدار قرار شد با جدیت از همین هفته ما و 1+5 ادامه نگارش متن را شروع کنیم و این کار را هفته آینده هم ادامه دهیم تا متن نهایی حاصل شود.

وزیر امور خارجه در عین حال روند نگارش متن را بسیار وقت‌گیر خواند و گفت: توافق کردیم که همه وقت لازم را برای این کار اختصاص دهیم و هر قدر‌که کار کارشناسی یا در سطح مدیران سیاسی و حتی در سطح وزیران نیاز شد، کار را ادامه دهیم.

وی از ورود هیئت اتحادیه اروپایی به نیویورک در روز چهارشنبه خبر داد و گفت: کار با اتحادیه اروپا و با هیئت آمریکایی و با سایر اعضای 1+5 تقریبا تمام وقت دنبال خواهد شد و هفته‌های آینده نیز کار را در اروپا پیگیری می‌کنیم.

ظریف در پاسخ به سوالی درباره تعهدات بین‌المللی آمریکا در قبال توافق هسته ای با ایران گفت: در این دیدار هیئت آمریکایی بار دیگر به ما اطمینان داد که اگر توافقی حاصل شود، دولت آمریکا متعهد به اجرای توافق خواهد بود

وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره واکنش هیئت آمریکائی به مصوبه اخیر کمیته روابط خارجی سنای آمریکا درباره توافق احتمالی با ایران و نیز پیگیری آن در نشست های کنگره گفت: آنچه که ما از دولت آمریکا و سایر دولت‌ها توقع داریم، این است که به تعهدات بین‌المللی خود پایبند باشند و یک بار دیگر آقای کری تکرار کرد که اگر به توافق برسیم، آمریکا بخش مربوط به خودش از توافق را اجرا خواهد کرد البته مقررات داخلی‌دارند که مسئولیت خود آنهاست که پیگیری کنند.

ظریف در ادامه گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما، در پاسخ به این سئوال که آیا مذاکرات ایران و 1+5 در سطح کارشناسی یا معاونان وزیران از هنگام ورود هیئت ایرانی به نیویورک آغاز شده است یا خیر، گفت: روز دوشنبه افتتاحیه کنفرانس بین المللی بازنگری معاهده ان پی‌تی‌ و همه هیئت‌ها تمرکزشان بر آن بود و علاوه بر آن هنوز همکاران مدیران سیاسی از کشور‌ها وارد نیویورک نشده‌اند.

وی افزود: قرار ما این بود که مذاکرات بعد از دو روز اول اجلاس آغاز شود چون بخش عمده فشار کاری اجلاس ان پی‌تی‌در سطح مدیران سیاسی است و اجلاس بازنگری معاهده تا نزدیک به یک ماه ادامه پیدا خواهد کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: از آنجا که در دو تا سه روز نخست کنفرانس بازنگری ان پی تی، زمان سخنرانی‌های وزیران خارجه کشورها و بحث‌های سیاسی اجلاس است، قرار ما بر این بود که مذاکرات هسته‌ای آغاز نشود تا بتوانیم بر ان پی‌تی‌ متمرکز شویم و از روز چهارشنبه مذاکرات را دوستان ما آغاز خواهند کرد.

ظریف در پاسخ به سوال دیگری که علت حضور جان کری در محل اقامت وزیر خارجه ایران را جویا شد، افزود: ما از ابتدا با طرف‌های مذاکره قرارمان این بوده است که یک نوبت ما مهمان آنها باشیم و یکبار آنها مهمان ما.

وی افزود: معمولا این کار را در ژنو، لوزان و در وین نیز انجام می‌دادیم، یعنی‌یکبار محل مذاکرات را ما تعیین می کردیم و یکبار هم محل مذاکرات را طرف مقابل تعیین می کرد و این بار نوبت طرف آمریکایی بود که به محل ما بیاید و محل مذاکرات را ما انتخاب کنیم و با توجه به اینکه بنده در رزیدانس سفیر ایران اقامت دارم، از این محل استفاده کردیم، کما اینکه نوبت قبل ما به هتل اقامت آنها رفتیم و دفعه ما قبل آن، آنها آمد‌ند، این روشی‌بود که ما تابع حال ادامه داده ایم و اتفاق جدیدی نیفتاده است.

وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از این مصاحبه درباره سخنانش در افتتاحیه کنفرانس بازنگری معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای که از موضع ریاست جمهوری اسلامی ایران بر جنبش عدم تعهد، ایراد شد، گفت: ما در نشست مجمع از سوی جنبش عدم تعهد سخنرانی کردیم و مهم این است که مواضع ایران با مواضع جنبش در این موضوع کاملاً یکی است.

وی افزود: ما در این نشست از طرف همه کشورهای عضو جنبش عدم تعهد اعلام کردیم که بزرگترین اولویت ما، خلع سلاح هسته‌ای است و این خود بزرگترین اولویت جمهوری اسلامی ایران است.

ظریف به مخالفت اصولی جمهوری اسلامی ایران به هرگونه سلاح کشتار جمعی و از جمله هسته‌ای اشاره کرد و گفت: به عنوان کشوری که در بالا‌ترین سطح یعنی مقام معظم رهبری، سلاح هسته‌ای و هرنوع سلاح کشتار جمعی‌ را حرام می‌دانند، به عنوان رئیس جنبش عدم تعهد همین موضع را اعلام کردیم که سلاح‌های هسته‌ای تهدیدی ضد بشریت است و استفاده از سلاح هسته‌ای جنایت علیه بشریت محسوب می‌شود.

وی درباره موضوع مهم خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای نیز گفت: در مورد خاورمیانه نیز معتقدیم، بزرگترین تهدید برای نظام عدم اشاعه، رژیم صهیونیستی است و عین همین دیدگاه را نیز جنبش عدم تعهد دارد و من این فرصت را داشتم که از سوی این جنبش همین موضع را اعلام کنم.

وزیر امور خارجه کشورمان در این باره افزود: این واقعیت که رژیم صهیونیستی عضو ان پی‌تی‌ و هیچ معاهده مربوط به سلاح هسته‌ای نیست و در واقع دارای توانمندی هسته‌ای است، بزرگترین تهدید برای منطقه و جهان است.

وی تاکید کرد: جامعه بین‌المللی باید توجه کند که این موضع صد و بیست کشور عضو عدم تعهد است، یعنی‌آنچه که جامعه بین‌المللی نگران است، نگرانی از برنامه هسته‌ای اسرائیل است.

ظریف به سخنان خود به عنوان بیانیه جنبش عدم تعهد در افتتاحیه نشست امسال کنفرانس بازنگری ان پی تی اشاره کرد و گفت: نکته دیگر این است که کشور‌های عدم تعهد دسترسی‌ به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای و از جمله چرخه سوخت و ادامه سیاست‌های خود در دستیابی به سوخت هسته‌ای برای مصارف صلح‌آمیز را حق همه کشور‌ها می‌دانند که باید محترم شمرده شود.

وی با اشاره به اینکه ما همواره بر این موضع تاکید داشته ایم، گفت: از نظر جامعه بین‌المللی حقوق ما مشخص است، فقط ما باید برای رعایت این حقوق‌مان، موانع و مزاحمت‌ها را رفع کنیم که انشا‌الله در مذاکرات این کار را خواهیم کرد.
کری: بیش از هر زمانی به توافق با ایران نزدیکیم
 'جان کری' وزیر امور خارجه آمریکا گفت: اکنون از هر زمان دیگری به رسیدن به یک توافق با ایران نزدیک تر هستیم؛ هر چند هنوز کارهای زیادی باید انجام شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت خارجه آمریکا، وی طی سخنرانی خود در نشست بازنگری بر پیمان عدم اشاعه تسلیحات هسته ای موسوم به 'ان پی تی' در نیویورک گفت: برای استمرار اعتبار 'ان پی تی'، باید از الزام آور بودن قوانین، پیروی همه کشورهای عضو و معتبر بودن تک تک کلماتش نزد آنها مطمئن شویم، این امر یعنی جهان باید در برابر تکثیر تسلیحات هسته ای همه جا متحد باشد.

امروز احتمال رسیدن به موفقیتی تاریخی به منظور تحقق این هدف وجود دارد. آمریکا و گروه 1+5 با ایران به مجموعه ای از معیارها دست یافته اند که در صورت نهایی و اجرایی شدن، همه مسیرهای احتمالی ایران را برای رسیدن به مواد هسته ای مورد نیاز ساخت سلاح هسته ای مسدود می کند و به جامعه بین المللی اعتماد مورد نیاز برای تایید ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران را می دهد.

به اطلاع شما می رسانم که کار دشوار ما هنوز پایان نیافته و بعضی مسائل کلیدی همچنان حل نشده باقی است. اما ما در حقیقت نسبت به هر زمان دیگری برای رسیدن به توافق جامعی که به دنبال آن بوده ایم، نزدیک تر هستیم. اگر به این هدف برسیم جهان امن تر خواهد شد.

نباید از یاد برد که 'ان پی تی' همواره در محور این مذاکرات مطرح بوده است. از روز اول موضوع مهم در مذاکرات، واداشتن ایران به پیروی از تعهداتش در 'ان پی تی' بوده است. در صورتی که در نهایت مذاکرات موفقیت آمیز باشد، بار دیگر ثابت می کند که قدرت دیپلماسی از رویارویی برتر و حکومت نظم و قانون پابرجاست.

کری در ادامه گفت: از ابتدای این روند گفته ایم که هر توافقی با ایران نه تنها بر مبنای وعده ها و گفته ها بلکه بر اساس تایید و مدارک متقن و راستی آزمایی خواهد بود که در واقع مرکزیت 'ان پی تی' و کل فرآیند آژانس بین المللی انرژی هسته ای نیز همین امر است. یقینا راستی آزمایی در 'ان پی تی' مهم ترین موضوع است و یکی از اقدامات ما برای تحقق اهداف در زمینه مبارزه با تکثیر تقویت پادمان های آژانس به منظور اطمینان از تامین اطلاعات مورد نیاز این نهاد بین المللی برای تایید توافق های نظارتی و پادمان هاست. به همین دلیل آمریکا قصد اجرای پروتکل الحاقی در سطح همه کشورهای جهان را دارد.

کنفرانس بازنگری ان پی تی از 7 اردیبهشت تا 1 خرداد در نیویورک برگزار می شود. این کنفرانس هر پنج سال یک بار برگزار می گردد و در آن کیفیت اجرای پیمان عدم اشاعه و مصوبات کنفرانس های بازنگری بررسی می شود.

در این نشست که با شرکت نمایندگان 189 کشور عضو معاهده و حدود 25 وزیر خارجه از کشورهای عضو برگزار می شود، قرار است در مورد موضوعاتی از قبیل؛ خلع سلاح هسته ای، عدم اشاعه سلاح های هسته ای، تضمین های امنیتی برای عدم استفاده و عدم تهدید به استفاده از سلاح هسته ای علیه کشورهای غیر هسته ای، موضوع خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای و حق مسلم استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای، بحث و تبادل نظرشود.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز روز گذشته به عنوان نماینده کشورهای عضو جنبش عدم تعهد سخنرانی کرد و تداوم وجود سلاح های هسته ای را بزرگترین خطری دانست که بشریت را تهدید می کند و خواستار نابودی کامل آنها شد.
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا