یزدفردا"افزایش ساخت و سازها اطراف فرودگاهی که عمرش از بسیاری از ساختمان‌های فعلی تهران بیشتر است باعث شده وزارت راه با یک سوال بسیار مهم مواجه شود: عقب نشینی از برنامه‌های پروازی فعلی و تعطیل کردن مهرآباد یا تلاش برای حفظ جایگاهی که در طول چند دهه‌ی گذشته برای این فرودگاه به وجود آمده است؟
 
محاصره شدن مهرآباد از سوی ساختمان‌های بلند مسکونی که در اطراف آن ساخته شده هرچند در طول دورانی طولانی با سکوت ادامه پیدا کرد اما با حادثه سقوط ایران 140 در خیابان‌های اطراف این فرودگاه، به بحثی داغ و جدی تبدیل شد.
 
شهرداری تهران به عنوان اصلی‌ترین طرفردار تعطیل کردن
خیلی زود وارد عمل شد تا با ارائه پیشنهادهایی آمادگی خود برای جابجا کردن این فرودگاه را نشان دهد. موضوعی که از سوی وزارت راه با واکنشی جدی مواجه شد تا با مخالفت مسولان صنعت هوانوردی کشور پرونده انتقال این فرودگاه مختومه شود.
 
با وجود رای قطعی به باز ماندن مهرآباد اما هنوز بحث محدود کردن پروازهای این فرودگاه با جدیت مطرح است. پس از آنکه پروازهای بین المللی و پروازهای حج از این فرودگاه رفتند و با دستور آخوندی پروازها از ساعت 12 شب تا 5 صبح ممنوع شدند، حالا بار دیگر خبرها حاکی از افزایشی شدن تعداد پروازها در این فرودگاه قدیمی دارد.
 
وزارت راه وشهرسازی اعلام کرده افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی میزان پروازهای این فرودگاه در سال ۹۵ جز پیش‌بینی‌های قطعی است و از این رو حتی بحث برای ساخت ترمینال‌های جدید مسافرتی نیز با جدیت ادامه دارد.
 
هرچند بحث برای توسعه امکانات زیرساختی مهرآباد از سال‌ها پیش مطرح شده و به نظر می‌رسد همین روند ادامه خواهد داشت، اما هنوز صحبت از انتقال برخی پروازها به فرودگاه‌ امام نیز جدی است.
 
رستمی مدیرکل فرودگاه مهرآباد در این باره گفته طبق دستور وزیر راه و شهرسازی به محض اینکه در فرودگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) برای انجام پروازهای داخلی ظرفیت‌سازی شود بخشی از پروازهای داخلی فرودگاه بین المللی مهرآباد به فرودگاه بین المللی امام(ره) انتقال می‌یابد.پیش‌بینی می‌شود سالانه حدود ۳ میلیون ظرفیت مسافری فرودگاه مهرآباد به فرودگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) منتقل شود.
 
این صحبت‌ها در حالی مطرح شده که دو ابهام بزرگ هنوز در این مسیر باقی است. نخست آنکه فرودگاه امام طرح‌های توسعه‌ای را به خود می‌بیند که برای نتیجه بخش شدن آنها حداقل به چند سال زمان احتیاج خواهد داشت و از این رو مهرآباد باید روند افزایشی مسافران خود در سال‌های آتی را برای چند سال تحمل کند، موضوعی که مشخص نیست با توجه به اشباع بسیاری بخش ها در این فرودگاه چگونه باید تداوم یابد.
 
از سوی دیگر حتی در صورت آمادگی فرودگاه امام (ره) نیز بحثی جدی همچنان باقی است و آن چگونگی انتقال پروازهایی با زمان کوتاه به خارج از شهر است. حتی طولانی‌ترین پرواز در مرزهای داخلی ایران نیز بیش از دو ساعت زمان نمی‌برد و این بدان معناست که مسافران تهران برای انجام یک پرواز داخلی در فرودگاه امام که به طور میانگین یک ساعت زمان می‌برد، باید زمانی بیش از آن را برای رسیدن به فرودگاه مبدا طی کنند. موضوعی که شاید در سال‌های آینده نیز راه حل جامعی برای آن پیدا نشود.
 
باید دید با وجود این دو ابهام بزرگ آیا وزارت راه ترجیح می‌دهد با موج رو به افزایش تعداد مسافران هوایی کنار بیاید یا با تصمیم پر از ریسک دماغه هواپیماها را از مهرآباد به سمت فرودگاه امام بچرخاند، تصمیمی که حتی اگر بنا بر اتخاذ آن باشد نیز لااقل به چند سال صبر نیاز دارد.

بیوگرافی مهر آباد

فرودگاه بین‌المللی مهرآباد نام یکی از فرودگاه‌های شهر تهران، پایتخت ایران است که در سال ۱۳۱۷ ساخته شده‌است. این فرودگاه در بخش غربی تهران واقع شده و نام خود را از روستای مهرآباد که پیشتر در آن منطقه قرار داشت گرفته‌است. این فرودگاه مجهز به سامانه‌های آی‌ال‌اس و وی‌اوآر است.

بر پایه آمار منتشر شده، در سال ۱۳۸۹ بالغ بر ۱۰۹ هزار پرواز از این فرودگاه انجام شد که در نتیجه آن ۱۱۲ هزار تن بار و ۱۳ میلیون تن مسافر اقدام به جابجایی از این فرودگاه کردند.
نام اصلی روستای مهرآباد «حسین‌آباد» و در تملک حاجی میرزا آقاسی صدراعظم محمد شاه قاجار بود. حاجی میرزا آقاسی، حسین‌آباد را به ناصرالدین شاه هبه کرد و بعد از مدتی جزو مهریه عصمت‌الدوله، دختر شاه و همسر دوستمحمدخان معیرالممالک، درآمد و نام مهرآباد را بر آن گذاشتند. اما بعدها به مناسبت خرج‌های بی‌رویه دوستمحمدخان، مهرآباد به گرو رفت و از تملک خاندان معیرالممالک خارج شد و دادخواهی دوستعلی معیری پسر دوست‌محمدخان نیز نزد رضاشاه بی فایده بود.

در سال ۱۳۰۴ در دوران سلطنت رضاشاه حق انحصاری هواپیمایی به شرکت هواپیمائی آلمانی یونکرس Junkers واگذار شد و پس از تأسیس باشگاه خلبانی، با ۲۰ فروند هواپیما در سال ۱۳۱۷، عملاً فرودگاه مهرآباد به دست آن‌ها بنیاد شد.

در سال ۱۳۲۵ اولین گروه خلبانان نیروی هوایی به آمریکا اعزام شدند و پس از آن نیروی هوایی در سال ۱۳۲۸ با هواپیماهای اف-۸۶ سیبر و تی-۳۳ در مهرآباد آغاز به کار نمود و عملیات پروازی را آغاز کرد. رشد هوانوردی و عضویت ایران در سازمان ایکائو منجر به رشد روزافزون صنعت ترابری هوایی مسافری و باری در فرودگاه اصلی ایران یعنی مهرآباد گردید.[۳]

در سال ۱۳۳۷ هجری خورشیدی اسکناس‌های دویست ریالی ایران با نمایی از فرودگاه مهرآباد چاپ و نشر شد.
نقش آمریکاییان 
از کسانی که در ساخت و توسعهٔ پایانه‌های بین الملی این فرودگاه نقش اساسی ایفا کردند می‌توان ویلیام پریرای آمریکایی را نام برد که بهمراه چند شرکت دیگر در سال ۱۹۷۲ به فرودگاه چهره‌ای جدید بخشیدند. مرکز آموزشی هلیکوپترهای بل نیروی هوایی در تهران را نیز همین گروه طراحی نمود.

پس از انقلاب

(۲۰۰۹).
در سال ۲۰۰۵ میلادی این فرودگاه دارای شش پایانه بوده که عبارت‌اند از پایانه یک و دو که مربوط به پروازهای ایران ایر، ایران ایرتور، آتا ایر و قشم ایر است. پایانه شماره ۳ فرودگاه به حجاج تعلق دارد. پایانه‌های چهار و پنج و شش به ترتیب برای خروج و ورود پروازهای دیگر شرکتها بکار می‌روند.

فرودگاه مهرآباد در سال ۲۰۰۵ قادر به کنترل بیش از ۷۰هزار پرواز عبوری، ۱۰ هزار پرواز داخلی و ۳۰ هزار نشست و برخاست بین‌المللی بوده‌است.

در همان سال ظرفیت فرودگاه‌های ایران ۶۱ میلیون مسافر در سال بود و ۹۰ درصد مسافران هواپیما از ۱۲ فرودگاه پرواز می‌کردند: ۴۵ درصد مسافران هواپیما توسط فرودگاه مهرآباد، ۴۵ درصد توسط فرودگاه‌های مراکز استان‌ها و ۱۰ درصد توسط فرودگاه‌های اقماری سرویس داده می‌شوند.

شرکت‌های هواپیمایی، ترمینال‌ها و مقاصد
شرکت‌های هواپیمایی مقصدهای پروازی ترمینال
آریا ایر بندرعباس، اصفهان، جزیره کیش، لار، مشهد، قشم، شیراز ۴, ۶
هواپیمایی آتا اردبیل، بندرعباس، باتومی،[۷] جزیره کیش، مشهد، تبریز، ارومیه ۲
هواپیمایی کاسپین اهواز، جزیره کیش، مشهد، تبریز ۴, ۶
ارم ایر اهواز، بندرعباس، جزیره کیش، مشهد، تبریز ۴, ۶
هواپیمایی فارس قشم بندرعباس، بندر لنگه، ماهشهر، قشم، خوی ۴, ۶
هواپیمایی هسا بندرعباس، همدان، اصفهان، جزیره کیش، جزیره قشم ۴, ۶
ایران ایر فصلی: جدّه، مدینه ۱, ۵
ایران ایر اهواز، اردبیل، بندرعباس، بیرجند، بوشهر، قشم، اصفهان، کرمانشاه، جزیره کیش، لار، مشهد، رشت، شهر کرد، ساری، شیراز، تبریز، ارومیه، یزد، زاهدان ۲
هواپیمایی ایران ایرتور آبادان، اهواز، بندرعباس، چابهار، اصفهان، کرمانشاه، خرم‌آباد، مشهد، رشت، ساری، شهرکرد، شیراز، تبریز، ارومیه، یزد، زاهدان ۲
هواپیمایی آسمان اهواز، اردبیل، عسلویه، بم، بیرجند، بجنورد، بوشهر، گرگان، قشم، ایلام، اصفهان، کرمانشاه، جزیره کیش، خوی، لامرد، لار، مشهد، نوشهر، رفسنجان، رامسر، رشت، سبزوار، سهند، سنندج، شیراز، طبس، تبریز، یاسوج، یزد ۴, ۶
نفت ایر اهواز، اصفهان، ماهشهر ۴, ۶
هواپیمایی ساها اصفهان، جزیره کیش ۴, ۶
کیش ایر آبادان، اهواز، عسلویه، بندرعباس، اردبیل، همدان، اصفهان، جزیره کیش، ماهشهر، مشهد، قشم، شیراز، شهرکرد، تبریز ۴, ۶
ماهان ایر فصلی: جده ۱, ۵
ماهان ایر اردبیل، عسلویه، بندرعباس، بیرجند، دزفول، ایرانشهر، اصفهان، کرمان، جزیره کیش، ماهشهر، مشهد، شیراز، سیرجان، زابل، فرودگاه بین‌المللی خرم‌آباد ۴, ۶
هواپیمایی ساها اهواز، جزیره کیش، مشهد ۴, ۶
سهند آسیا ایر مشهد ۴, ۶
هواپیمایی سعودی
فصلی: جده، مدینه ۱, ۵
زاگرس ایر اهواز، اصفهان، مشهد، جزیره کیش، شیراز، جزیره سیری ۱
هواپیمایی سپهران شیراز مشهد اهواز ۴, ۶
تابان ایر خرم آباد، مشهد ۴, ۶
ترابری
ایستگاه متروی فرودگاه مهرآباد ترمینال ۱ و ۲
ایستگاه متروی فرودگاه مهرآباد ترمینال ۴ و ۶

/ایسنا
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا