زمان : 09 Dey 1404 - 22:22
شناسه : 217668
بازدید : 931
دانشمندان MIT راهی برای جوان‌سازی سیستم ایمنی بدن در سنین بالا پیدا کردند دانشمندان MIT راهی برای جوان‌سازی سیستم ایمنی بدن در سنین بالا پیدا کردند یزدفردا؛ با بالارفتن سن، سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود و توانایی خود را برای مبارزه با بیماری‌ها از دست می‌دهد، اما دانشمندان MIT راهکاری برای بازگرداندن این قدرت ازدست‌رفته پیدا کرده‌اند. پژوهشگران با استفاده از فناوری mRNA، کبد را به یک «کارخانه موقت» برای تولید سیگنال‌های تقویت‌کننده سیستم ایمنی تبدیل کرده‌اند؛ وظیفه‌ای که به‌طور طبیعی بر عهده غده تیموس است. در آزمایش‌های انجام‌شده، موش‌های پیری که تحت این درمان قرار گرفتند، سلول‌های T مؤثرتری تولید کردند و پاسخ بسیار بهتری به واکسن‌ها و درمان‌های سرطان نشان دادند.

براساس گزارش ScienceDaily، مقصر اصلی ضعیف‌شدن سیستم ایمنی با افزایش سن، کوچک‌شدن غده تیموس است. تیموس اندام کوچکی در جلوی قلب است که مسئولیت ساخت و آموزش سلول‌های T (سربازان سیستم ایمنی) را برعهده دارد. از اوایل بزرگسالی، این غده شروع به کوچک‌شدن می‌کند و تا سن ۷۵ سالگی تقریباً عملکرد خود را از دست می‌دهد؛ فرایندی که «تحلیل تیموس» نام دارد.

با کاهش عملکرد تیموس جمعیت سلول‌های T کاهش می‌یابد و بدن در برابر عفونت‌ها و سرطان‌ها آسیب‌پذیرتر می‌شود. تلاش‌های قبلی برای جوان‌سازی سیستم ایمنی معمولاً شامل تزریق مستقیم فاکتورهای رشد بود که عوارض جانبی مضری داشت، اما روش جدید MIT رویکردی کاملاً متفاوت را در پیش گرفته است.

راهکار جدید محققان MIT برای جوان‌سازی سیستم ایمنی بدن

محققان MIT تصمیم گرفتند به جای تلاش برای بازسازی تیموس، کبد را مجدداً برنامه‌ریزی کنند. آنها سه فاکتور مهم (DLL1 ،FLT-3 و IL-7) را که به بلوغ و بقای سلول‌های T کمک می‌کنند، شناسایی کردند و کدهای ژنتیکی آنها را درون مولکول‌های mRNA قرار دادند. این بسته‌های mRNA که درون نانوذرات لیپیدی محصور شده‌اند، به کبد تزریق می‌شوند و سلول‌های کبدی را وادار می‌کنند تا پروتئین‌های مورد نیاز سیستم ایمنی را بسازند و وارد جریان خون کنند. 

دلیل انتخاب کبد این است که این اندام حتی در سنین بالا نیز توانایی بالایی در تولید پروتئین دارد و چون تمام خون بدن از آن عبور می‌کند، مکان ایده‌آلی برای توزیع سیگنال‌های ایمنی است.

نتایج آزمایش روی موش‌های ۱۸ ماهه (که معادل انسان‌های ۵۰ ساله هستند) خیره‌کننده بود. از آنجا که mRNA در بدن ماندگاری کمی دارد، محققان دوزها را طی چهار هفته تکرار کردند. پس از درمان، جمعیت سلول‌های T هم از نظر تعداد و هم از نظر عملکرد رشد چشمگیری داشت. زمانی که به این موش‌ها واکسن تزریق شد، تعداد سلول‌های T کشنده‌ای که هدف را نشانه گرفتند، دو برابر موش‌های درمان‌نشده بود.

در آزمایش دیگری، محققان تأثیر این روش بر درمان سرطان را بررسی کردند. موش‌های پیری که هم‌زمان درمان mRNA و داروهای مهارکننده را دریافت کردند، نسبت به گروهی که فقط داروی سرطان دریافت کردند، نرخ بقای بسیار بالاتر و طول عمر بیشتری داشتند. این مسئله نشان می‌دهد که تقویت سیستم ایمنی می‌تواند اثربخشی درمان‌های سرطان را در سنین بالا به طرز چشمگیری افزایش دهد.

اگرچه این آزمایش‌ها فعلاً روی مدل‌های حیوانی انجام شده، اما چشم‌انداز آن برای انسان بسیار امیدوارکننده است. محققان می‌گویند اگر بتوانیم عملکرد سیستم ایمنی را بازیابی کنیم، می‌توانیم به مردم کمک کنیم تا بخش طولانی‌تری از عمر خود را بدون بیماری سپری کنند.

یافته‌های این پژوهش در ژورنال نیچر منتشر شده است.