سلامت نیوز:در حال حاضر بیش از ۲.۵ میلیون نفر در جهان به بیماری ام‌اس مبتلا هستند؛ بیشترین افراد مبتلا به ام اس در جهان مربوط به کشورهای کانادا و اسکاتلند است.بر اساس تقسیم بندی‌های جغرافیایی و شاخص‌های جهانی، باید دو هزار مبتلا به ام اس در کشور باشند در حالی که گفته می‌شود اکنون حدود پنجاه هزار مبتلا به ام اس در کشور وجود دارد.

سلامت نیوز:در حال حاضر بیش از ۲.۵ میلیون نفر در جهان به بیماری ام‌اس مبتلا هستند؛ بیشترین افراد مبتلا به ام اس در جهان مربوط به کشورهای کانادا و اسکاتلند است.بر اساس تقسیم بندی‌های جغرافیایی و شاخص‌های جهانی، باید دو هزار مبتلا به ام اس در کشور باشند در حالی که گفته می‌شود اکنون حدود پنجاه هزار مبتلا به ام اس در کشور وجود دارد.

به گزارش سلامت نیوز، آفتاب یزد نوشت: برخی کارشناسان پیش از این اعلام کرده بودند که استان تهران و سپس استان اصفهان، دارای بالاترین آمار مبتلایان به بیماری ام.اس در کشور هستند.با توجه به شیوع این بیماری پاسخ این سوالات که علائم ام اس چیست؟ چه کسانی در معرض خطر ابتلا به ام اس هستند؟

نشانه‌های اولیه و مهم بیماری ام اس کدامند؟ و همه چیز درمورد بیماری ام اس را در گفتگو با دکتر محمدعلی صحرائیان، پزشک مغز و اعصاب، نایب رئیس انجمن ام‌اس ایران را در ادامه می‌خوانید.


وی در ابتدا گفت : بیماری "ام‌اس" بیماری مزمنی است که عمدتا افراد جوان را درگیر می‌کند. بیماری ام‌اس بیشتر در افراد 20 تا 40 ساله رخ می‌دهد .طبق آمار به دست آمده میزان ابتلا به این بیماری در خانم‌ها سه برابر آقایان است.
دکتر صحرائیان در ادامه بیان کرد : تاریخچه شناخت بیماری ام اس به بیش از یک قرن پیش می‌رسد و بیماری ام‌اس از حدود 150 سال پیش با این نام شناخته شده است و شیوع آن از آن زمان در کشورهای مختلف روبه افزایش است و در منطقه خاورمیانه طی سال‌های اخیر شیوع بیماری روند صعودی را طی می‌کند.
نایب رئیس انجمن ام‌اس ایران در پاسخ به این سوال که علایم ابتلا به ام اس چیست، خاطرنشان کرد : علایم بیماری ام اس با توجه به اینکه کدام قسمت از سیستم ایمنی بدن فرد را درگیر کرده، متفاوت است اما به طور کلی علایم بیماری ام اس عبارتند از تاری دید، اختلال حرکتی، اختلال حسی و یا عدم تعادل در فرد می‌باشد.

این پزشک مغز و اعصاب، راه تشخیص بیماری ام اس را اینگونه بیان کرد : مهم‌ترین راه تشخیص بیماری‌ام اس، معاینه بالینی فرد بیمار توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب و انجام MRII می‌باشد و پس از آن که پزشک متخصص مغز و اعصاب بیماری ام اس را در فرد تشخیص داد، درمان‌های کنترل کننده برای بیمار آغاز می‌شود به این دلیل که بیماری ام‌اس درمان قطعی ندارد ولی با مصرف برخی از داروها می‌توان این بیماری را کنترل کرد مانند اینترفرون و. . . که سیستم ایمنی فرد را تنظیم و در نتیجه باعث کاهش حملات و میزان ناتوانی فرد بیمار می‌شوند.
دکتر صحرائیان در پاسخ به این سوال که عوامل ایجادکننده بیماری ام اس چیست، عنوان کرد: عامل ایجاد کننده بیماری ناشناخته است ام اس یا Multiple Sclerosis قسمت‌هایی از مغز یا نخاع را گرفتار و پاره ای از توانایی‌های جسمی و حرکتی فرد را با مشکلاتی مواجه می‌کند تا کنون دلایل اصلی این عارضه مشخص نشده است اما به نظر می‌رسد که فاکتورهای محیطی و ژنتیک در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.


مراقب پنج علامت زودهنگام بیماری ام اس باشید!
درایالات متحده، تقریبا ۲۰۰ فرد مبتلا به ام اس در هر هفته تشخیص داده می‌شود و این در حالی است که هم اکنون ۲,۵ میلیون نفر در سراسر جهان با این بیماری ناتوان کننده زندگی می‌کنند. به گزارش سلامت‌نیوز،"مولتیپل اسکلروزیس" یک بیماری التهابی مزمن سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) است و زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به ماده چرب محافظت کننده از فیبرهای عصبی در مغز و نخاع، حمله می‌کند. هر کسی می‌تواند به بیماری ام اس مبتلا شود اما نرخ ابتلا به آن در زنان دو برابر مردان است و آنهم بین سنین ۱۵ تا ۶۰ سالگی. شانس شما برای ابتلا به این بیماری بیشتر می‌شود اگر سابقه خانوادگی آن یا سابقه ابتلا به سایر بیماری‌های مزمن را داشته باشید. داشتن سابقه مونونوکلئوز (مونونوکلئوز عفونی یک بیماری عفونی ویروسی است که دستگاه تنفس، کبد و دستگاه لنفاوی را درگیر می‌کند) یا سیگاری بودن نیز شانس ابتلا به ام اس را افزایش می‌دهد.


مشکلات بینایی:


برای بسیاری از افراد اولین علامت بیماری "مولتیپل اسکلروزیس" یا فلج چندگانه در چشم است. اغلب، ام اس باعث نوریت اپتیک می‌شود، یک بیماری که به عصب ارتباط دهنده چشم به مغز صدمه می‌زند. این حالت معمولا تنها بر یک چشم تاثیر می‌گذارد، اما در موارد نادر شامل هر دو چشم می‌شود. علائم عبارتند از:
تاری دید، مات بودن رنگ‌ها، درد در چشم، به ویژه هنگامی که آن را حرکت می‌دهید، اغلب، علائم خود به خود در عرض چند هفته یا چند ماه ناپدید می‌شوند. اما اگر این نشانه‌ها را مشاهده کردید بلافاصله با پزشکتان در تماس باشید.

حس‌های عجیب و غیرعادی:
اولین نشانه‌های ام اس که ممکن است حس‌های عجیبی در بدنتان باشد عبارتند از: احساسی شبیه شوک برقی وقتی که سر و یا گردنتان را حرکت می‌دهید. ممکن است از ستون فقرات شروع شده و به دستها و پاهیتان منقل شود.

خستگی:
یک نشانه شایع اولیه ام اس خستگی شدید است. ممکن است احساس خستگی کنید حتی اگر فعالیت زیادی نداشته باشید. ممکن است صبح به محض اینکه از خواب بیدار شدید احساس خستگی کنید.

گرما و مشکلات مربوطه:
زمانی که ورزش می‌کنید، ممکن است به محض اینکه بدن خود را گرم می‌کنید احساس خستگی و ضعف کنید. همچنین هنگامی که بدنتان گرم شود در کنترل بخش‌های خاصی از بدن، مانند پا و یا ساق پای خود دچار مشکل می‌شوید. هنگامی که استراحت می‌کنید و دمای بدنتان پایین است، این علائم به احتمال زیاد از بین خواهند رفت.


مشکلات در راه رفتن:
ام اس می‌تواند منجر به عدم تعادل شود، و راه رفتن را مشکل سازد. علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد: مشکل داشتن در حفظ تعادل، مشکلات درراه رفتن معمولی،دیگر علائم ام اس بسته به این که کدام بخش از سیستم عصبی تحت تاثیر قرار گرفته است، دیگر علائم اولیه می‌توانند شامل موارد زیر باشند:
اختلال در تمرکز فکر،افسردگی، مشکلات در مثانه و روده، احساس کنید که اتاق در حال چرخش است، حالتی به نام سرگیجه،درد واگر شما یک یا چند نشانه که از نشانه‌های شایع ام اس هستند را داشتید، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد آزمایش دهد.


این آزمایش‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
D آزمایش خون برای مشکلات دیگر با علایم شبیه به ام اس مانند بیماری لایم.
D آزمایش برای اندازه گیری سرعت سیگنال‌های در حال حرکت در اعصاب.
D ام آر آی، که از مغز عکس می‌گیرد، تا پزشک شما بتواند مناطق آسیب دیده را بررسی کند.
D کشیدن مایع نخاعی برای بررسی مایعی که در مغز و نخاع در جریان است؛ ممکن است نشانه‌هایی را نشان دهد که سیستم ایمنی بدن شما در حال آسیب زدن به سیستم عصبیتان است و این نشانه‌ها در ام اس اتفاق می‌افتد.


ارتباط استرس و ابتلا به بیماری ام اس
استرس به شکل‌های مختلف از جمله مسایل اقتصادی، اجتماعی، از دست دادن شغل، شکست در ازدواج و یا امور اجتماعی می‌تواند به عنوان عاملی برای ایجاد استرس و تشدید بیماری ام.اس دخالت داشته باشد.به گزارش ایسنا، محمدرضا معتمد رئیس کمیته علمی انجمن ام.اس ایران با بیان این مطلب و ابراز تاسف از افزایش بیماری ام.اس در کشور گفت: در سال‌های اخیر مطالعات و آمارها نشان می‌دهد بیماری ام.اس در حال افزایش است و این مختص به ایران نیست و کشورهای منطقه و همسایه ما هم که جزو کشورهایی بودند که از نظر جغرافی شیوع کمی داشتند در سال‌های اخیر این بیماری در حال افزایش است.
وی با تاکید بر اینکه دلیل شیوع بیماری ام.اس مشخص نیست، گفت: دلیل این مسئله دقیقا مشخص نیست قطعا فاکتورهای مختلفی دخالت دارند ممکن است مسایل آب و هوایی، تغذیه ای و ژنتیکی در آن دخالت داشته باشند ولی فاکتور دقیقی برای علت بیماری و افزایش آن در سال‌های اخیر وجود ندارد. وی با اشاره به آمار شیوع بیماری ام.اس در کشور، عنوان کرد: بر اساس آماری که در انجمن ام.اس ایران وجود دارد به نظر می‌آید شیوع بیماری در حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر باشد و در آمارهای جهانی جزو کشورهای با شیوع متوسط به بالا هستیم.
این افزایش شیوع نگران کننده است از آن جهت که طبق آمارهای چند سال قبل ما جزو کشورهایی بودیم که شیوع بیماری پایین بود. معتمد گفت: یکی از وظایف انجمن ام.اس ایران، پیگیری و علت یابی این افزایش بیماری است. وی در خصوص بیماری ام.اس توضیح داد: بیماری ام.اس یک بیماری التهابی بافت سفید مغز است و در واقع جزء بیماری‌های خود ایمنی است.
در بیماری ام.اس عکس العمل سیستم ایمنی علیه بافت سفید مغز و سیستم عصبی است که منجر به یکسری علائم و عوارضی می‌شود از جمله تاری دید، کاهش قدرت حرکتی، عدم تعادل، سرگیجه، دو بینی و خواب رفتگی اندام‌ها. وی با اشاره به اینکه اکثر داروهای مربوط به بیماران ام.اس تحت پوشش بیمه ای است، خاطر نشان شد: خوشبختانه در ایران سیستم درمانی در قالب داروها جزو پوشش بیمه ای هستند و تنها سه قلم داروی جدید است و با تلاشی که انجمن ام.اس با وزارت بهداشت دارد در ماه‌های آتی این داروها نیز تحت پوشش بیمه ای قرار می‌گیرند

سلامت نیوز: ام ،اس بیماری مادام العمر

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا